18 Φεβρουαρίου 2011

Launchy: Ένα πρόγραμμα που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν υπολογιστή


Launchy: Θα λυπηθείτε που δεν το είχατε ως τώρα
Το Launchy είναι ένα... θαυματουργό εργαλείο που δημιουργήθηκε από τονJosh Karlin για προσωπική χρήση, αλλά γρήγορα πήρε το δρόμο του προς το Web και τα desktops πολλών-πολλών χρηστών. Όπως φαίνεται και από το όνομά του, πρόκειται για έναν application launcher, δηλαδή ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να ξεκινάτε εφαρμογές ή να ανοίγετε αρχεία ή φακέλους, χωρίς να χάνεστε μέσα σε μενού και υπομενού.
Το δωρεάν αυτό εργαλείο, που υπάρχει σε εκδόσεις για Windows και Linux, μπορείτε να το κατεβάσετε από το SourceForge.net ενώ περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές γι' αυτό μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του.
Ας δούμε πώς λειτουργεί.
Αφού κατεβάσετε και εγκαταστήσετε το Launchy, πατήστε τα πλήκτραAlt+Space για να το ξεκινήσετε.
Κατ' αρχήν κάντε κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού οπουδήποτε στο μικρό παράθυρό του, εκτός από το πλαίσιο εισαγωγής κειμένου, και επιλέξτεOptions. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με πέντε ετικέτες.
Στην πρώτη από αυτές, με τον τίτλο General, ρυθμίζετε μερικές βασικές παραμέτρους λειτουργίας του προγράμματος, τις οποίες δε χρειάζεται να πειράξουμε προς το παρόν.
Στη δεύτερη καρτέλα, που φέρει τον τίτλο Skin, είναι σίγουρο ότι θα κατευθυνθούν οι περισσότεροι χρήστες, την πρώτη φορά που θα εκτελέσουν το Launchy, μια και είναι αυτή που σας επιτρέπει να αλλάξετε την εμφάνισή του. Εάν τα διαθέσιμα skins (δεν είναι πολλά) δε σας ικανοποιούν, μπορείτε να βρείτε περισσότερα στο forum του προγράμματος ή στο site DeviantART.
Η σημαντικότερη ρύθμιση του Launchy έχει σχέση με τους φακέλους, μέσα στους οποίους το πρόγραμμα θα αναζητά το αρχείο ή το φάκελο, μέρος του ονόματος του οποίου έχετε πληκτρολογήσει.
Στο παράδειγμά μας, το Launchy ψάχνει για εκτελέσιμα αρχεία στον κατάλογο C:\Program Files και όλους τους υποκαταλόγους του, στο directory εγκατάστασης των Windows (ώστε να μπορούμε να φορτώνουμε μέσω αυτού κάποια βοηθητικά προγράμματα των Windows όπως το Notepad ή το Calculator) καθώς και στο φάκελο My Documents, όπου βρίσκονται όλα τα έγγραφά μας.
Το Launchy δέχεται και plug-ins, όπως το Weby, χάρη στο οποίο μπορείτε να εκτελείτε συγκεκριμένες αναζητήσεις στο Web. Για παράδειγμα, εάν πληκτρολογήσετε weather, πατήσετε το πλήκτρο tab και στη συνέχεια πληκτρολογήσετε Athens, θα ανοίξει στον browser σας το weather.com και θα εμφανιστεί η σελίδα με το μετεωρολογικό δελτίο για την Αθήνα.
Από το Launchy μπορείτε επίσης να μεταβείτε κατ' ευθείαν σε ένα web site, απλά πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του.
Για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα με το Launchy ή να ανοίξετε ένα φάκελο, γράφετε μερικούς χαρακτήρες από τον τίτλο του. Εάν το πρόγραμμα ή το folder που σας προτείνει το Launchy, είναι αυτό που ψάχνετε, πατάτε Enter και η εφαρμογή ξεκινάει ή το folder ανοίγει.
Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την πρόταση του Launchy, απλά περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και το πρόγραμμα θα εμφανίσει έναν κατάλογο με τα υπόλοιπα ευρήματά του, στον οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, περιλαμβάνεται αυτό που ψάχνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου